ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

1.Düzenli Çalışma Ortamı

LGS Nasıl Çalışılır? sorusuna en iyi cevap olarak öğrencilerin ders çalışmak için seçtikleri ortam onların dikkatlerini, odaklarını dağıtmayacak bir şekilde tasarlanmış yerler olmalıdır. Öğrenciler bunlara dikkat etmediğinde sonuçları verimsiz olacaktır. Öğrencinin LGS çalışmalarına başlamadan önce kontrol etmesi gereken ilk etmen çalışacağı oda olmalıdır. Peki odadaki ortam nasıl olmalıdır?

 

– Sessiz bir ortam olmalıdır. Gürültülü ortamlarda ders çalışmak kişinin okuduğunu anlamamasına yol açarak yine dikkatini dağıtacaktır. Eğer evde yeterli sessizlik sağlanamıyorsa öğrenciler kütüphanelerde çalışmayı alışkanlık haline getirmeyi deneyebilirler.

 

– Dağınık bir ortam olmamalıdır. Toplu ve düzenli bir ortamda yürütülen çalışmalar kişiyi daha fazla motive edecektir ve ders çalışmalarında verim elde edecektir. Ders çalışmaya başlamadan önce mutlaka gereksiz ve dikkat dağıtıcı eşyalar toplanmalıdır ve düzensiz görünümden uzak durulmalıdır. Ayrıca belirtmeliyiz ki çalışma masasının üzeri de bu konuda çok etkilidir. Sadelikten yana ve fazla eşya barındırmayan bir çalışma masası LGS çalışmaları için çok daha uygun bir ortam olacaktır. Öğrenci koçlarının bu konuda en çok vurguladıkları yerlerden bir tanesi de budur.

 

2.Düzenli Bir Ders Çalışma Programı

Ders çalışmak bir disiplin ve program istemektedir. Çoğu öğrenci kendisine göre düzensiz bir yol çizmektedir ve bu da kötü netlere, verimsiz saatlere hatta boşa geçirilmiş bir sınav senesine sebep olmaktadır. Düzenli bir ders programını nasıl oluşturabileceğini bilmeyen öğrenciler bu konuyla ilgili danışman yani okullarındaki rehberlik servislerinden hatta dilerlerse bir öğrenci koçu ya da eğitim koçundan yardım alarak süreçte en iyisi olabilirler.

 

3.Çalışmaya Temel Derslerden Başlayın

Temel derslerden çalışmaya başlamak çok önemlidir. Temel dersler 3 tanedir. Türkçe, matematik ve fen dersleridir. Neden peki bu 3 ders ile çalışmaya başlanmalıdır? Türkçe, matematik ve fen dersleri yoğunluk olarak diğer derslerden çok daha fazladır ve aynı zamanda sınavdaki katsayıları da oldukça fazladır. Tabii ki bu diğer derslere zaman ayırmayın demek değildir. Diğer derslere de yeterli zamanı ayıracağız fakat başlangıç olarak bu 3 temel ders ile çalışmalara başlamalıyız.

 

4.Çalışmalarda Ezbere Yer Yok

LGS çalışmalarında ezberlemelere yer vermemize gerek yoktur çünkü bu sınav öğrencilerin bilgilerini ölçmeye yarayan bir sınav olmaktadır. Öğrencilerin mantık yürütmesini, neden-sonuç ilişkisi kurmasını, yorum yapabilmesini ve okuduğu anlamasını gibi bir sürü yeteneğini ölçmektedir. Bu nedenle öğrenciler konuları özümseyerek iyice anlayarak ve bağlantı kurarak ilerlemesi gerekmektedir. Bu yüzden 4. Adımı unutmamak gerekir ve en önemli olanlardan bir tanesidir. Konulara çalışırken ezberleme yok, konulara çalışma ve mantığa oturtma var.

 

5.Çalışırken Özet Çıkarmak

Öğrencilerin bazısı yazarak çalışmanın çok daha verimli olduğunu söylemektedir. Bizlere göre de çalışırken not çıkarmak hatta anladığını bir not defterine yazmak çok önemlidir. Bunu ister tek tek ayrı dersler için ayrı defter olacak şekilde ister tek bir deftere hepsini yazabilirsiniz. Renkli kâğıtlara yazabilirsiniz ya da renkli kalemler kullanabilirsiniz. Bu tamamen öğrenciye kalmış bir durumdur. Burada önemli olan öğrencinin özetler ve notlar çıkararak öğrendiklerini pekiştirmesidir.

 

6.Çalıştıktan Sonra Soru Çözmek

Öğrenciler artık konuyu çalışıp özümsedikten ve mantığına oturttuktan sonra bir pekiştirme yapması gerekir. Bu pekiştirmeleri konular tamamen bittikten sonra konu ile ilgili test çözerek gerçekleştirebilirler. Öğrenciler mutlaka konu çalışmasından sonra soru çözümü yapmaya özen göstermelidirler.

 

7.Yeni Nesil Soru Tiplerinin Olduğu Kaynaklar

Yeni nesil soru tiplerini görmek öğrenciler için harika örnekler olmaktadır. Artık LGS’ de bilindiği üzere yepyeni soru tarzları çıkmaktadır. Bir önceki maddelerde de bahsettiğimiz üzere öğrencinin mantığını, yorumlamasını, eleştirel düşünmesini, neden-sonuç çıkarımlarını kurmasını ve daha birçok beceriyi ölçecektir LGS. Bu yüzden soruları çözerken yeni nesil soruların olduğu kaynaklara sahip olmak çok önemli olmaktadır. Tek bir kaynağa bağlı kalmayıp pek çok kaynak kullanmak da burada çok faydalı olmaktadır.

 

8.Günlük Tekrarlar Yapmak

Öğrenciler konuları çalıştıktan sonra konu ile ilgili soruları da çözüp tüm özümseme ve pekiştirmeleri gerçekleştirip artık bu konunun tekrarını yapması gerekmektedir. Böylelikle konunun akılda kalıcılığını, öğrenmenin kalıcılığını sağlamış olurlar. Yalnızca günlük tekrarlar ile de kalmayıp o hafta çalışılan konuları da tekrar edilmesi çok çok önemlidir. Tüm tekrarlardan sonra ay sonunda o ay ne öğrendiğini de tekrar ederek öğrenciler iyice bir pekiştirme sağlamış olurlar.

 

9.Kitap Okumak

Kitap okumak sınav öğrencileri için çok önemlidir. Kitap okumayı sevmeyen öğrenciler olabilir. Onlar için önerimiz ise, ilgilerini çeken dergiler, gazeteler ya da internetten bulunan bir yazıyı makaleyi okuyabilirler. Neden okumanın üzerinde bu kadar duruyoruz? Çünkü LGS yalnızca bilgiyi ölçmeye yarayan bir sınav değildir. Bunun yanında hızlı okuma, yorum yapabilme, neden – sonuç ilişkisi kurabilme gibi becerileri de geliştiriyor. Bu yüzden öğrencilerin günlük yarım saat kitap okuması yapmaları önerilmektedir.

 

10.Zamanı İyi Planlamak

LGS Nasıl Çalışılır? sorusuna cevap olarak son adımımız olan zamanı iyi planlama adımı çok çok çok önemli bir adımdır. Sınav zamanları öğrencilerin en kıymetli zamanları olacaktır. Bu nedenle öğrenciler sınava kadar ne yapacağını iyi seçmelidir. İyi bir çalışma programı yaparak zamanı iyi planlayarak ders çalışmalıdır. Planlı ve programlı çalışan öğrenciler her zaman başarı göstermişlerdir.

05.03.2025 64

05-03-202505-03-2025